social media verwijderen
Social media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Maar wat moet er gebeuren met ons Facebook account na overlijden? Online gezamenlijke herinneringen aan een dierbare delen is vaak zeer waardevol voor de rouwverwerking. Maar ongewild achterblijven met de digitale erfenis van een dierbare kan moeilijk en confronterend zijn.
as bestemming
In Nederland is het wettelijk verplicht dat de as van een overledene na de crematie minimaal een maand wordt bewaard in het crematorium. In deze tijd kunnen de nabestaanden bedenken welke bestemming ze de as willen geven. Soms is het voor mensen emotioneel nog te moeilijk om al een definitieve keuze te maken. Het as mag zes maanden kosteloos bij het crematorium bewaard blijven.
erfenis aanvaarden
Na een overlijden moet er heel wat geregeld worden. Praktische zaken zoals het opzeggen van abonnementen, maar ook de soms lastige erfbelasting en de zaken omtrent het erfrecht. Het begint allemaal met de vraag of er een testament is.
verklaring van erfrecht
Wanneer heb ik een verklaring van erfrecht nodig?
In een verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn. De notaris maakt een verklaring van erfrecht op. Met deze verklaring kunnen de erfgenamen aantonen dat zij recht hebben op de bezittingen van de overledene. Het kan ook noodzakelijk zijn om toegang te krijgen tot de rekeningen van de overledene. Zolang de bank of een andere instantie niet om een verklaring van erfrecht vraagt is het niet nodig een verklaring van erfrecht te laten opmaken.
rouwverwerking
Als een dierbare overlijdt, schudt je wereld op z’n grondvesten. Ineens resten er alleen nog maar herinneringen, is het leven opgedeeld in “ervoor” en “erna” en zal je een manier moeten vinden om met het verlies om te gaan. Omdat geen mens hetzelfde is, rouwt ook geen mens op dezelfde manier.