as bestemming
In Nederland is het wettelijk verplicht dat de as van een overledene na de crematie minimaal een maand wordt bewaard in het crematorium. In deze tijd kunnen de nabestaanden bedenken welke bestemming ze de as willen geven. Soms is het voor mensen emotioneel nog te moeilijk om al een definitieve keuze te maken. Het as mag zes maanden kosteloos bij het crematorium bewaard blijven.
Crematoria en bijna alle begraafplaatsen hebben een urnengalerij ingericht. De urn komt dan in een muur te staan. Er zijn muren met open nissen, maar ook muren waarvan de nissen worden afgesloten met een gedenkplaat. Op verschillende begraafplaatsen is er bovendien een urnentuin. Daarin wordt de urn bovengronds bewaard. Een andere mogelijkheid is de urn in een (urnen)graf te plaatsen. Er worden dan wel grafkosten berekend.
Men kan ervoor kiezen om de as te bewaren, thuis of ergens anders, in een urn, kunstobject of sieraad. Een kleine hoeveelheid as kan verwerkt worden in een ring, armband of medaillon. Als asbestemming kun je ook een glasobject overwegen. De glaskunstenaar verwerkt in het mondgeblazen glas dan een kleine hoeveelheid as. Zo ontstaat een mooi persoonlijk aandenken. Kleur en model bepaalt je zelf.
Veel mensen kiezen ervoor om de as uit te strooien. Dat kan op het crematoriumterrein of op een begraafplaats, maar ook op een ander speciaal daarvoor bestemd strooiveld of op een dierbare plek in de natuur. Ook as verstrooien op zee is mogelijk, vanaf een schip of zelfs vanuit een vliegtuig. Sommigen kiezen ervoor de as te verstrooien in een heliumballon.