Adressenlijst
Een WhatsApp bericht of e-mail is zo verstuurd. De gegevens staan simpelweg opgeslagen op je telefoon of computer. Wanneer de kerst eraan komt en er weer kerstkaarten worden verstuurd kunnen echter de eerste problemen ontstaan, want waar woonde die verre oom ook alweer? En wat was het huisnummer van die lieve vriendin? Vaak zijn deze vragen snel te beantwoorden met het versturen van een berichtje. Maar wat gebeurt er als je komt te overlijden? Het versturen van rouwpost wordt nog steeds via de post gedaan. Weet je familie van het bestaan van die aardige overbuurman die altijd je vuilnisbak buiten zet?
Vooraf adressen verzamelen
Er komt veel kijken bij het regelen van een afscheid. Voor je familie is het in dit geval fijn als zij (merendeels) weten wat je wensen zijn. In het versturen van de kaarten gaat veel tijd zitten. Dan is het wel fijn als bekend is wie de rouwkaart mag ontvangen.
Misschien heb je thuis nog wel een oud adressenboek liggen. Wanneer was de laatste keer dat je daar in keek of iets hebt aangepast/opgeschreven? Er staan misschien wel adressen in van personen die geen kaart meer hoeven te ontvangen of in de tussentijd zijn verhuisd. Ook bestaat de kans dat iemand (nog) niet in het adressenboek is toegevoegd en daardoor geen kaart ontvangt, terwijl je diegene wel graag uitgenodigd had.
Digitale adressenlijst
Het is tegenwoordig eenvoudig om je adressenboek te digitaliseren en als een adressenlijst op je computer bij te houden. Dit kan bijvoorbeeld via een Excel-bestand. Deze kan op elk gewenst moment worden aangepast en is vervolgens snel uit te printen. Een handige plek om deze lijst vervolgens te bewaren is de plek waar verzekeringspapieren (en het wensenboekje) ook worden bewaard. Heb jij al een actuele adressenlijst?