Vorige pagina
Kinderen tijdens de afscheidsdienst

Als volwassenen zijn wij geneigd om kinderen te beschermen als ze te maken krijgen met verlies en verdriet. Maar verlies en verdriet horen bij het leven. Het is belangrijk om kinderen te leren hiermee om te gaan.

Vragen en uitleg

Door eerlijk antwoord te geven op hun vragen en uitleg te geven op hun niveau, kunnen we kinderen helpen om met het verlies om te gaan. Gebruik daarbij duidelijke woorden, zoals dood, kist of rouwauto. Bedenk van tevoren hoe je het de kinderen gaat vertellen.

Vertrouwd iemand

Vraag iemand die vertrouwd is met de kinderen om hen tijdens de afscheidsdienst te begeleiden. Die uitleg kan geven wat er gebeurt en meeloopt als er een naar de wc wilt. Neem hun favoriete knuffel of speelgoed mee. Ze kunnen betrokken worden tijdens de dienst door een kaarsje aan te steken, te bellenblazen of een verhaal voor hen te lezen.

Geef ze ruimte

Na de afscheidsdienst kun je de kinderen de gelegenheid geven zich te ontladen. Geef ze letterlijk en figuurlijk even de ruimte. Om kinderen te leren om te gaan met verdriet, hoort het erbij dat ze ook jouw verdriet zien. Dat het normaal is om te huilen maar dat het niet per se hoeft. Verdriet is leren over liefde. Wil je meer weten over hoe je kinderen kunt betrekken bij afscheid? Wij denken graag met je mee.