Vorige pagina
'Nadenken over je uitvaart hoort er gewoon bij' We worden hartelijk ontvangen door Braihim Mohcin, beter bekend als DJ Bombastic, in zijn kantoor annex studio in Naaldwijk. Het is een gezellige bedrijvigheid van jonge mensen en Braihim legt ons uit dat DJ Bombastic inmiddels is uitgegroeid tot meer dan alleen “de man met de hoed”. Braihim (26) verteld met veel enthousiasme over de verschillende kanten van het bedrijf waar hij als kleine jongen al van droomde. Organiseren van diverse soorten feesten, grafische designs en bedrijfsvideo’s maken en het ontwikkelen van muziek zijn een aantal van de werkzaamheden. “We brengen artiesten bij elkaar en brengen de muziek naar buiten op de streamingdiensten als YouTube en ITunes” vertelt Braihim en hij laat ons trots de eerste gouden plaat zien. Team Bombastic is een jongensdroom die hij samen met zijn 4 jaar jongere broer en 2 vrienden heeft weten te realiseren.

Tante

Braihim is geboren en getogen in Naaldwijk als kind van een Marokkaanse vader en Nederlandse moeder. Samen met zijn broertje groeide hij op bij zijn moeder. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Braihim geen enkele moeite met een gesprek over de dood en de voorbereidingen daarop. “Ik bespreek dat ook met de mensen om me heen. Sinds ik als Bombastic bekend geworden ben heb ik een superleuk leven en heb ik veel mensen leren kennen. Het allergrootste nadeel is dat je daardoor ook relatief veel mensen verliest als ze komen te overlijden. Ik heb voor mijn leeftijd al heel wat mensen zien gaan”. Zijn eerste ervaring met een overlijden was als klein jongentje het verlies van zijn tante. Zij was 28 jaar en zwanger toen kanker werd geconstateerd. Ze had de keuze de zwangerschap af te breken en met chemobehandelingen haar levenskansen proberen te vergroten of het risico te nemen en zonder behandelingen te proberen de zwangerschap te voldragen. De artsen gaven haar geen hoop en beide levens zouden verloren kunnen gaan. Ze koos voor de laatste optie en Braihim verteld: “Mijn nichtje is geboren, mijn tante heeft haar een naam gegeven en een kwartier na de geboorte is ze overleden. Mijn nichtje is inmiddels 16 en een supergezond en heel mooi meisje.” Deze periode en de uitvaart van zijn tante hebben diepe indruk op jonge Braihim gemaakt. “Ze lag thuis opgebaard”, herinnert hij zich. “De uitvaart was heel mooi met koetsen en paarden en een enorme stoet mensen erachter.”   

Droevig

Twee jaar geleden overleed Braihims opa. “Stiefopa zou ik moeten zeggen. De tweede man van mijn oma. Hij was een topvent. De opa die we nooit hadden gehad. Ik was er vaak. Ben echt een oma’s kindje en woon nu ook bij mijn oma. Toen hij overleed ben ik dicht betrokken geweest bij zijn uitvaart. Ik kreeg daar van mijn oma en van de begrafenisonderneming ook alle ruimte voor. Hij verdiende een prachtige uitvaart en ik heb echt uitgepakt. Er waren duiven en witte ballonnen die iedereen losliet. Er was een gitarist die de stoet begeleide, mijn broertje heeft gezongen en alle kleinkinderen hadden de kist beschildert. Ik betrapte mezelf erop dat ik het heel tof vond om te doen. Dat klinkt natuurlijk raar maar ik hou van organiseren en bij deze begrafenis moest ik ook rekening houden met emoties en gevoel. Je ziet mensen reageren op hetgeen jij hebt neergezet en dan denk ik toch stiekem: “yes, dit werkt”. Het maakte de dag nog droeviger en ik vind dat een uitvaart droevig moet zijn. Ik vond het echt mooi om mensen verbonden te zien door het verdriet en dat niemand zich ervoor schaamt”.  

Niet makkerlijker

Door deze ervaring kreeg hij ook ideeën voor zijn eigen uitvaart. “Ik heb er veel over nagedacht en wil gewoon dat het staat. Ik vind dat echt belangrijk. Sommige mensen verklaren me voor gek, maar ik wil daarover nadenken! Ik ben mijn hele leven bezig met marketing en mezelf neer zetten als artiest en organiseren en dan zal ik hierover níet nadenken? Nee, het hoort er gewoon bij” zegt Braihim stellig. “Ik hoop natuurlijk dat het nog heel lang duurt maar ik heb gekkere dingen gezien, het kan zo afgelopen zijn. Ik heb nog veel dromen en ambities maar als me nu iets zou overkomen kan ik iedereen relaxed achterlaten. Ik sta op een supermooi punt in mijn leven en alles waar we in geïnvesteerd hebben en wat destijds voor onmogelijk werd gehouden begint zich nu te ontplooien. Ik ben trots op hoe mijn moeder het heeft gered in haar leven en ook mijn broertje. We hebben een Marokkaanse voor- én achternaam en dat maakt het niet gemakkelijker kan ik je zeggen. Ik heb geleerd dat je het zelf kunt maken. Maakt niet uit of je Marokkaans bent, of Pools, Surinaams of Nederlands. Je krijgt stormen over je heen maar het is ook vaak mooi weer. Als ik nu zou gaan dan zit het gewoon goed met iedereen.” Als we naar zijn uitvaart vragen zegt Braihim: “Ik ben natuurlijk wel een showman dus het mag wat mij betreft groots en verdrietig worden. Ik hou erg van muziek dus zie ik een muzikaal festijn voor me waar iedereen welkom is. Als ik nu dood zou gaan zou mijn begrafenis wel in een bepaalde lijn moeten zijn met mijn leven nu. Dit kan natuurlijk weer heel anders zijn als ik 30 jaar verder ben.” Braihim heeft nagedacht over de kist, de aankleding, de sprekers, de muziek maar ook details zijn door hem bedacht en gedeeld met zijn naasten. "Bij mij moet alles altijd groot en overdreven zijn, over de top. Zo werkt het nou eenmaal in de artiestenwereld. Niet omdat ik nou zo nodig dik wil doen, maar je moet jezelf wel profileren. Zo zou ik dus ook mijn begrafenis willen vormgeven. Van mij mag iedereen het weten. Ik hoef niet stilletjes de grond in.” Lachend zegt Braihim: “Voor mijn part komt de WOS het filmen, live. Dat zou ik geweldig vinden.”

 

Interview: Kitty Dekkers Tekst en foto: Marieke Boon